Konačno dostupan lijek za sindrom nemirnih nogu

RLS može dovesti do pretjerane pospanosti tijekom dana te utjecati na radnu sposobnost
19/08 23:28

Bolesnici koji pate od RLS-a osjećaju neodoljivu potrebu za pokretom, kretanjem i hodanjem, čime se simptomi ublažavaju, a karakteristično je pogoršanje simptoma navečer i noću, dok spavaju

Sindrom nemirnih nogu (RLS) poremećaj je karakteriziran nekontroliranim porivom za pokretanjem nogu, obično popraćen neugodnim i ponekad bolnim osjećajima u nogama, a pogađa do deset posto populacije širom svijeta između 30 i 79 godina.

Trećina oboljelih pati od simptoma više od dva puta tjedno, što izaziva umjerenu do tešku tjeskobu. Motorički se nemir pogoršava tijekom večeri i noću, uzrokujući probleme prilikom usnivanja i održavanja sna, a narušeno spavanje može dovesti do pretjerane pospanosti tijekom dana te utjecati na radnu sposobnost.

Povećanje kvalitete života

No, za oboljele je prava sreća što je konačno dostupan lijek protiv RLS-a-  pramipeksol (Mirapexin/Sifrol). Ispitivanje je pokazalo da  ovaj lijek može znatno ublažiti poremećaj spavanja koji se često pojavljuje kao najproblematičniji simptom kod ljudi sa sindromom nemirnih nogu. Za mnoge ljude koji pate od RLS-a to znači da mogu povećati kvalitetu spavanja i života uopće koristeći pramipeksol, lijek s brzim djelovanjem koji donosi olakšanje već nakon jedne noći od početka uzimanja.

Sindrom nemirnih nogu čest je neurološki poremećaj koji se prvi put spominje u 17. stoljeću, a 1944. opisao ga je Karl A. Ekomb i otad je poznat pod današnjim nazivom.  "Bolesnici koji pate od RLS-a osjećaju neodoljivu potrebu za pokretom, kretanjem i hodanjem, čime se simptomi ublažavaju, a karakteristično je pogoršanje simptoma navečer i noću", kaže prof. dr. sc. Maja Relja, pročelnica Odjela za poremećaje pokreta Neurološke klinike Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb i predsjednica Hrvatske udruge bolesnika s poremećajima pokreta.

Simptomi RLS-a

Bolesnici koji pate od RLS-a osjećaju neodoljivu potrebu za pokretom, kretanjem i hodanjem, čime se simptomi ublažavajuBolesnici koji pate od RLS-a osjećaju neodoljivu potrebu za pokretom, kretanjem i hodanjem, čime se simptomi ublažavaju"Pokreti mogu biti vrlo različiti. Neki bolesnici često bacaju i okreću noge ili ruke, istežu ili trljaju nogu o nogu ili šetaju gore-dolje. Oboljeli od RLS-a stoga izbjegavaju ili vrlo teško podnose 'aktivnosti' koje podrazumijevaju mirovanje, kao što su duga putovanja avionom, odlazak u kino, kazalište i slično. Bolesnici se najčešće javljaju liječniku zbog neugodnih osjetnih senzacija u nogama te potrebe za pokretanjem ili zbog poremećaja spavanja. Nelagoda se najčešće pojavljuje u području između koljena i skočnog zgloba, a bolesnici je opisuju kao trnjenje, mravinjanje, pečenje, puzanje, gmizanje, strujanje i bol. Posebno maštoviti kažu da nalikuje "zubobolji u nogama", "Elvisovim nogama" ili "Coca Coli u nogama". Simptomi se u većini slučajeva pojačavaju s vremenom", kaže prof Relja.

Dijagnoza RLS-a temelji se na kliničkoj slici i uvidu u povijest bolesti bolesnika. Kod bolesnika s tipičnim simptomima dijagnoza je jednostavna, no teško je prepoznati RLS s atipičnim simptomima ili RLS udružen s drugim poremećajima pokreta. Četiri bitna kriterija potvrđuju dijagnozu: nekontrolirana i neodoljiva potreba za pokretanjem nogu ili ruku obično udružena s neugodnim osjećajem  trnjenja, mravinjanje, pečenje i boli, potreba za pokretanjem pri kojoj neugodan osjećaj počinje ili se pojačava u mirovanju, smanjenje simptoma pokretom i tijekom aktivnosti te potreba za pokretanjem i neugodne senzacije pojačavaju se navečer, prije spavanja i noću.

Nedostatak željeza može uzrokovati RLS

Sindrom nemirnih nogu mogu potencirati i uzrokovati nedostatak željeza te poremećaj funkcije bubrega, tako da je RLS vrlo čest kod bolesnika na dijalizi. Zasad nema znanstvenih dokaza da bi sindrom nemirnih nogu bio preteča Parkinsonove bolesti, iako neki bolesnici s tom bolešću mogu imati simptome sindroma nemirnih nogu. Te se dvije bolesti povezuju jer se obje djelomice liječe istom skupinom lijekova, tj. stimulacijom dopaminergičkih receptora.

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA