Ljubičasto voće i povrće prirodan lijek protiv starenja

12/08 17:03

Dr.sc. Ignac Kulier odgovara zašto je tijekom ljeta i rane jeseni dobro jesti puno voća i povrća tamno plave i ljubičaste boje

Pitati ću vas dvije stvari; nabavljate li hranu na tržnici i jedete li tamno plavo i ljubičasto (purpurno) voće i povrće. Velika šteta za vaše zdravlje ako je odgovor negativan na oba pitanja. Zašto? Zato što su tamno plavo i ljubičasto voće i povrće (borovnica, brusnica, crno grožđe, crni ribiz, suhe šljive, ljubičasti krumpir, rajčica, purpurni kupus,  purpurne smokve, patlidžan, crno vino itd.) bogate antocijanidima i drugim zaštitnim čimbenicima kojih nigdje nema u takvim koncentracijama.

Takozvane fenolne tvari (flavonoidi) štite lišće od opakih sunčevih zraka, a kad se konzumiraju tu zaštitnu funkiciju prenose i na ljude. Ljubičasti krumpir kod nas se još uvijek može nabaviti samo ako ga netko uveze, ali proizvodnjom se malo tko bavi. A zapravo, takav krumpir (Solanum tuberosum) sadrži pravo obilje zaštitnih čimbenika. Spektrofotometrijska analiiza pokazuje 43 mg/100 g koncentracije fenolnih tvari. A krumpir obično podcjenjujemo kao manje vrijedno škrobasto povrće.


Fenolne tvari i flavonoidi imaju tzv. biološku aktivnost s blagotvornim učincima na ljudsko zdravlje, a prije svega štite od oksidacijskog propadanja kože i slobodnih radikala koji izazivaju rak. Rajčica normalno ne sadrži antocijane ali moguće je križanjem postići da se njegov sadržaj popne čak na 80 mg/100 g. Takva rajčica po boji slična je purpurnom krumpiru s tim da ima dvostruku količinu antocijana.

Purpurni lijekovi protiv starenja

Purpurni proizvodi najbolji su prirodni lijek protiv preranog starenja osobito starenja kože. No, ima i drugog djelovanja. Tako ove tvari smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjivanjem razine LDL kolesterola, djeluju antiupalno, antiseptično osobito u urinarnom traktu uključivo i protektivno djelovanje kada je u pitanju Esherichia coli. Postoji američka izreka; šljiva dnevno drži potrebu za face liftingom podalje od vas (A plum a day keeps facelift away). I odmah pitanje; kada ste zadnji puta konzumirali modre šljive?
Dolazi sezona patlidžana predivne purpurne boje.

Kada ste zadnji puta konzumirali jelo na bazi patlidžana? Već ima vrlo čvorastih glavica purpurnog kupusa pa se postavlja pitanje kad ste zadnji puta naribali punu zdjelu salate nakon koje vam jezik ostane modre boje?
Purpurna boja namirnica prevenira razlaganje kolagena u koži i sprječava opuštanje potkožnih mišića. Pored brusnica i borovnica redovno prolazimo kao pored turskog groblja ali zapravo onaj lončić iz kojeg se prodaju vrijedi daleko više od mesa. Kad im  sezona prođe definitivno je izgubljena šansa da se „napunite“ zaštitnim čimbenicima.

Ljubičasti kupus- štit od raka dojke

Jedan od svakako najjeftinijih izvora antocijanidina je purpurni kupus koji se odlikuje vrlo čvrstim okruglim glavicama što znači da se lako i brzo reže ili riba u salate. Kad se doda sol i vinski ocat dio antocijana se otopi i saft se oboji tamno plavo. Taj sok od salate svakako treba konzumirati isto kao što treba konzumirati sok od cikle. Upravo ta purpurna boja iz kupusa štiti od nekih oblika raka prvenstveno raka dojke. Radi se o antioksidacijskim čimbenicima poznatim kao indoli i sulforafan koji pomažu detoksikaciju manje količine estrogena u tijelu žene, što svakako slabi potencijal za razvoj raka dojke. Kad insistiram na salatama od purpurnog kupusa, onda upozoravam da bilo kakva toplinska obrada u znatnoj mjeri uništava antocijanidine.

Plava moć šljive i borovnica

Kada djeci poplavi jezik od borovnica ili brusnica, bake su znale govoriti kako“je to vrlo zdravo“. No dok u to vrijeme nije bilo nikakvih dokaza za takvu konstataciju, danas raspolažemo cijelom paletom dokaza. Ove voćke sadrže veliku većinu antioksidacijskih čimbenika koji imaju preventivno djelovanje a mnogi bolesnici koji su mijenjali antibiotike i pokušavajući riješiti svoju uro infekciju, riješili su ih čajem od borovnice uz veće količine svježeg voća. Među ostalim, postoje dokazi da ovi zaštitni čimbenici sprečavaju kronične upale i usporavaju razvitak karcinogeneze.


Kada se govori o antioksidansima svi jednostavno zaboravljaju na šljivu koja je svakako jedan od naših najbogatijih izvora o čemu govori i naš zemljak Mateljan. Nažalost, nitko šljive previše ne ljubi (osim u osušenom obliku) i malo tko ih koristi u sirovom stanju zbog oporog okusa. Ali kad se od njih pripreme svježe okruglice (knedle) onda se nakon kuhanja na presjeku vidi tamno crvena boja flavonoida.

Mjereno ORAC metodom antioksidacijski potencijal šljive je vrlo visoko i nalazi se na petom mjestu. Što je šljiva kod kupovine tamnije modra i što više ta boja opalescira, utoliko je veća količina zaštitnih čimbenika – flavonoida. Zimi kada gotovo nema obojenog voća, suhe šljive u obliku kompota mogu biti dobra kompenzacija.

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA