Kopriva lijek za žučni kamenac

13/08 11:54

Kopriva, svuda prisutni korov koji većina ljudi izbjegava ili uništava, izuzetno je ljekovita namirnica

Kopriva, svuda prisutni korov koji većina ljudi izbjegava ili uništava, izuzetno je ljekovita namirnica. Kopriva se zbog žarenja dugo nepravedno smatrala neugodnom i opasnom biljkom. No, hranljivost koprive poznavali su još i stari Egipćani te su je uzgajali kao povrtnu kulturu. Grci i Rimljani također su uživali u njoj, spominje ju Hiopkrat i Horacije, a Plinije piše kako kopriva u proljeće daje dobru i zdravu hranu koja cijelu godinu čuva od bolesti. I u srednjovjekovnoj Njemačkoj bila je na cijeni tako da je slavni njemački slikar Durer više puta izrazio poštovanje prema koprivi na svojim slikama na kojima anđeo nosi koprivu na nebesko postolje.

Ljekoviti karakter

Kopriva sadrži 5,5 posto bjelančevina, 0,7 posto masti i 7 posto ugljikohidrata, a od vitamina bogata je vitaminom C, provitaminom A, vitaminima B2 i K i pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrij, kalij i kremičnu kiselinu te acetilholin i histamin u dlačicama.

"Koprivi se zbog njenog jedinstvenog sastava pripisuje vrlo široko, raznoliko i učinkovito djelovanje kod mnogih tegoba. Najvažnije djelovanje koprive je pročišćavanje organizma koje se postiže zahvaljujući velikoj količini klorofila. No, jednako kao što apsorbira otrove iz organizma, kopriva ih skuplja i u okolišu pa se zato ne smije brati uz prometnice i u zagađenim gradovima jer tada obiluje toksičnim tvarima a naročito olovom i selenom koji se talože na slezeni. Najbolje ju je brati u šumama i na proplancima udaljenim od civilizacije, a može se koristiti sirova ili osušena.

Korijen koprive je vrlo ljekovit te je farmaceutski standardiziran i koristi se za izradu diuretičkih čajeva i preparata za jačanje vlasišta. Kopriva pospješuje mokrenje što se najviše pripisuje flavonoidima i pritom iz tijela izlučuje produkte metabolizma, kloride i uričnu kiselinu, pa se zbog toga savjetuje upotreba kod reumatičkih tegoba, artritisa, bubrežnih kamenaca.

Kopriva uspješno pomaže kod niskog željeza u krvi jer velika količina metabolički iskoristivoga željeza i bogatstvo minerala stimulira homeostazu u stanicama te pomaže u oporavku slabih i umornih osoba. Kopriva zaustavlja krvarenja, regulira obilne menstruacije, pomaže kod proljeva, kolitisa, gastritisa, Chronove bolesti, hemoroida te snizuje šečer u krvi djelovanjem enzimom sekretinom na gušteraču. Pomaže kod oboljenja povećane prostate, djeluje protuupalno te se koristi kod raznih oboljenja gušterače, jetre, žuči i slezene. Ublažava kronična kožna oboljenja, ekceme i akne uspostavljajući prirodni tonus kože. U narodu je posebno cijenjena za osnaženje, remineralizaciju, kod ispadanja kose, lomljivih noktiju i slabog lučenja mlijeka u dojilja.

Naročito koristan sastojak koprive je fosfor, mineral koji nedostaje u tlu na kojem se ekstenzivno uzgaja voće ili povrće, a kopriva ga crpi iz dubljih slojeva jer ima izuzetno dugo korijenje. Kopriva se zbog rasprostranjenosti, prehrambene i vitaminske vrijednosti uvrštava među najkorisnije i najpristupačnije lisnato povrće te sadrži 20 puta više vitamina C nego salata ili drugo uzgojeno povrće.

Za preventivu bi bilo dobro svaki dan pojesti barem dva prstohvata nasjeckane koprive i popiti dva decilitra čaja od koprive, dok bi bolesni ljudi trebali uzimati terapeutske količine koje ovise o vrsti bolesti.

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA