Med je učinkovitiji kod prehlade od većine lijekova

29/12 10:00

Za razliku od antibiotika koji djeluju samo na određene sojeve bakterija, med se u studiji pokazao učinkovit i kod bakterija koje su bile rezistentne na 13 antibiotika

Med je od davnina poznat kao jedan od najboljih lijekova za razne bolesti, a nedavno provedeno istraživanje Sveučilišta u Sydneyu znanstveno je potvrdilo da je učinkovitiji od antibiotika u tretiranju infekcija i ozljeda kože. Za razliku od antibiotika koji djeluju samo na određene sojeve bakterija, med se u navedenoj studiji pokazao učinkovit i kod bakterija koje su bile rezistentne na 13 antibiotika.

Žlica meda u sebi sadrži više ljekovitih sastojaka nego većina suvremenih lijekova za ublažavanje prehlade, a pomoći će i u problemima s probavom, utvrdila je studija.
Iako čajna žličica meda ima 22 kalorije, a žličica šećera 15 kalorija, med je zdraviji jer sadrži gotovo jednak udio glukoze i fruktoze te kroz samo nekoliko minuta nakon uzimanja šalje mozgu potrebno "energetsko gorivo".

Pčele stavljaju med u saće te ga pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenjaPčele stavljaju med u saće te ga pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenjaMed uspješno poboljšava moždane funkcije, a fruktoza pohranjena u jetri povoljno utječe i na moždane funkcije tijekom noći. Uz to, efikasan je i u liječenju prehlada, zubnih oboljenja, čireva, artritisa i kožnih oboljenja. Fruktoza i glukoza koje sadrži proizvode velike rezerve glikogena u jetri. Stalna razina šećera u krvi važna je za izdržljivost, a med čuva organizam od umora i iscrpljenosti.

Medicinsko sveučilište u Pennsylvaniji utvrdilo je kako žličica meda ima više ljekovitih svojstava od dvije trećine lijekova za prehladu na tržištu, a ne utiče na krvni pritisak ili količinu soli u organizmu kao umjetno proizvedeni lijekovi. Med je dokazano koristan u podizanju imuniteta, jer sadrži velik broj vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih zaštitnih tvari bioflavonoida, a ima i anitibakterijski učinak. Već dvije čajne žličice na dan umirit će želučane čireve i gastritis.

Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željezaMed medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željezaNaročito je koristan za bolesnike koji pate od artritisa, jer uklanja suvišnu vodu iz tkiva i zglobova. Dodate li medu malo cimeta za doručak koljena više neće biti tako ukočena, a mišići bolni, savjetuju stručnjaci.

Još prije 2000 godina grčki sportaši su jeli velike količine meda kako bi imali više energije uoči Olimpijade, a otac moderne medicine Hipokrat vjerovao je kako jedenje meda svaki dan liječi prehladu i sifilis, potiče imunitet te ubija bakterije.

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Tajnu proizvodnje meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehraniTajnu proizvodnje meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehraniMed medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza. Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate.


Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA