Dnevnik gurmana (5) : Recept za tortu od sira koja ne deblja! Mljac!

21/01 11:30

Naš kolumnist Marko Ćustić održao je obećanje i s vama u ovotjednom nastavku dijeli recept za savršenu tortu od sira koja ima nizak postotak ugljikohidrata i savršeno je ukusna!

Nakon dva mjeseca na dijeti poželio sam pojesti neki slastan i moćan desert. Kao ziheraš i čovjek koji provodi pola života na internetu, otišao sam na google i utpikao "low carb cheesecake". Danas ću ovdje prenijeti taj fini i testirani recept za kolač od sira te pokazati kako uživanje u slasticama i mršavljenje nisu nužno u koliziji.

Dakle, evo recepta:

Sastojci

Nadjev

750 g krem svježeg sira (kupio sam onaj iz Lidla s 40 posto mliječne masti, mmm)

4 jaja

1,5 žličice ekstrakta vanilije

1,5 žličice limunova soka

tekući aspartam ekvivalentan 150 grama šećera

2 žlice kiselog vrhnja

Kora

1 šalica mljevenih badema

2 žlice maslaca

tekući aspartam ekvivalentan 2 žlice šećera

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite maslac, pomiješajte s ostalim sastojcima za koru i utisnite u kalup za tortu. Pecite 8-10 minuta, pazite da ne izgori. Znat ćete da je gotovo kad zamiriše po prženim bademima.

Dok se kora peče, tucite sir mikserom pa jedan po jedan dodajte sve sastojke. Izvadite koru iz pećnice, pojačajte pećnicu na 200 i pažljivo rasporedite nadjev po kori. Stavite u dobro zagrijanu pećnicu i odmah smanjite na 100 stupnjeva. Kolač će biti gotovo za 60 do 90 minuta. Nakon prvih sat vremena provjeravajte često – u sredini treba ostati još malo mekan. Meni je trebalo oko 75 minuta.

Ohladite ga vani pa prebacite u hladnjak. Poslužite s nezaslađenim tučenim vrhnjem.

Kolač je bio zaista divan. Ako bih išta mijenjao, dodao bih u nadjev još malo naribane limunove i narančine kore. Kolač sam napravio u petak i tijekom vikenda sam ga malo pomalo utamanio. Dvije kriške ostale su mi za doručak u ponedjeljak ujutro i to je bilo to.

Ovakav recept idealno je pristao uz moju prehranu s niskom količinom ugljikohidrata. Iako sam pojeo cijeli kolač, nisam nimalo pokvario svoje planirane omjere makronutrijenata niti na bilo koji drugi način ugrozio svoj program.

Najbolje od svega, nakon što bih pojeo komad kolača ne bi me obuzeo umor niti bih se razgladnio u roku pola sata, što je kod mene bila uobičajena pojava s kolačima koji sadrže šećer i brašni.

Pouka cijelog slučaja je, valjda, na dijeti se ne mora biti gladan niti se treba odreći užitka u hrani. Kad vas obuzme želja za nekom vrstom hrane, na internetu uvijek možete naći zamjenski recept kojim možete nadomjestiti željeni obrok na način da priredite varijantu pogodnu za vaš program.

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA