Kako prepoznati opasne simptome od uboda krpelja?

10/05 14:06

Ubod krpelja često je uzrok meningitisa i encefalitisa, koji se mogu prepoznati po ukočenom vratu, zaboravnosti, konfuznosti, groznici i preosjetljivosti na svjetlost

Krpelji su mali, ali vrlo opasni nametnici, nastanjuju isti prostor kao i ljudi i vrlo im je zgodno 'prilijepiti' se na čovjekovu kožu i sisati krv. Taj se nametnik, kao i svaki drugi, može iskorijeniti i uništiti, no krpelji mogu biti vrlo opasni.

Ubod krpelja često je uzrok meningitisa i encefalitisa, koji se mogu prepoznati po ukočenom vratu, zaboravnosti, konfuznosti, groznici i preosjetljivosti na svjetlost. Nažalost, prenose i neke druge opasne bolesti.

Šumski krpelji mogu izazvati bolesti koje završavaju smrću. Ubod parazita najčešće je bezbolan, no vrlo brzo na tom mjestu pojavit će se crvenilo, oteklina, a nakon desetak dana simptomi koji nalikuju gripi.

Lajmska bolest, zaraza koju prenose krpelji, najčešće dolazi od krpelja koji žive na koži divljači i papkara. Ubod je uglavnom bezbolan, no vrlo brzo slijedi crvenilo, oteklina, a nakon desetak dana simptomi koji nalikuju gripi te su praćeni glavoboljom, bolovima u zglobovima, malaksalošću, groznicom... Zanemare li se simptomi, tegobe se mogu razviti u artritis, oštećenja perifernog nervnog sistema, pa i zastoj rada srca.

Ubod krpelja često je uzrok i meningitisa i encefalitisa, koji se mogu prepoznati po ukočenom vratu, zaboravnosti, konfuznosti, groznici i preosjetljivosti na svjetlost.

Onima koji često borave u prirodi savjetuje se cijepljenje, a oni koji odlaze na izlete trebali bi i nekoliko puta u danu obilno nanositi repelent kojim će zaštititi izložene dijelove tijela, ali i kosu i uši.

Poseban oprez s djecom koja će se valjati po travi. Zaštitite i kućne ljubimce kako oni krpelja ne bi unijeli u dom.

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA