Bolovi u želucu: prepoznajte što znače

17/08 12:00

Ljutnja, bijes i općenito negativni osjećaji ponekad mogu jače utjecati na oboljenja želuca nego prehrana. Kada potražiti liječnjičku pomoć i predvidjeti alarmantno stanje?

Želučane tegobe jedne su od najčešćih problema zbog kojih bolesnik traži pomoć liječnika. Te se bolesti, među ostalim uzrocima, također ubrajaju u bolesti suvremenog, dinamičnog i često stresnog načina života. Takvim su tegobama posebno izloženi ljudi eksponirani u svom poslu, izloženi dodatnoj odgovornosti i stresu. Želudac je jedan od prvih organa koji stradava ako puno pušite,  pijete previše kave i čaja, nepravilno se hranite i izloženi ste velikom svakodnevnom  stresu.

Ljutnja, bijes i općenito negativni osjećaji ponekad mogu jače  utjecati na oboljenja želuca nego prehrana. Osnova probave u želucu je snažno grčenje mišića, te lučenje želučanih sokova koji probavljaju hranu. Kako želudac ne bi "probavio sam sebe", brine se zaštitna sluznica želuca. Problemi sa želucem nastaju kada se poremeti ravnoteža između sluznice i količine želučanih sokova. Kao posljedica javljaju se smetnje : žgaravica, bolovi u  trbuhu, pritisak u želucu, osjećaj punog želuca i neugodnog podrigivanja. Ako se smetnje ne liječe, a  uz to nastavite s nezdravim navikama i stresnim životom, u mogućnosti ste dobiti gastritis ili čir.

Najčešći uzročnici želučanih tegoba su premasna hrana, prejako začinjena hrana, previše kave i čaja, pušenje, stres, uzbuđenje i ljutnja, prekomjerna tjelesna masa, neki lijekovi i bakterija Helicobacter pylori. Koji su alarmantni simptomi za traženje liječničke pomoći, ispričao je internist – gastroenterolog, prim.Doc.Dr.Sci, Ivo Rotkvić (Privatna internistička ordinacija, Kamaufova 2, Zagreb).

"Alarmantni simptomi variraju od osobe do osobe,nekima je alarmantni simptom
"treperenje želuca" a nekima jaka bol uz povraćanje i "jaku nadutost"te odsustvo stolice. S različitim se problemima prikazujemu liječnicima u hitnim službama bolnica i doživljavamo različite sudbine, od onih koje završavaju operacijama do onih koje nas šalju u psihijatrijske ambulante. Ako realno gledamo"alarmantne simptome " onda se oni mogu sažeti na; jake bolove u žličici ( što znači jake bolove iznad pupka ),mučnine,povraćanje, jaku nadutost praćenu odsutnošću vjetrova i stolice.

Kod nekih je bolesnika odmah jasan razlog smetnjama i put liječenja,kod nekih su potrebni sati obrade da bi se dokazali razlozi smetnjama,Ovdje treba zamoliti za razumijevanje pacijenata u hitnim službama ( u anglosaskom rječniku pacijent znači strpljiv) jer će liječnici učiniti  sigurno sve što je u njihovoj mogućnost ali za to trebaju objektivne podatke nekih pretraga.

Naravno,uvijek se traži jedan ili više alarmantnih znakova  koji ukazuju da se mora hitno ići u bolnicu.Da li on postoji ? Odgovor je;naravno ne,  značenje osobnih simptoma teško je objektivizirati.O tom donose sud liječnici i osoblje hitnih službi bolnica ali se postavljeno pitanje može,ipak,svesti na to da li je nešto alarmantno "generalno".Alarmantna je iznenadna ili brzo napredajuća bol uz nadutost,mučninu povraćanje,odsustvo stolice i plinova te stolica "crna kao katran" ( ako ne uzimate preparate željeza na usta) te prisustvo svježe krvi u stolici uz bolove u trbuhu."

Načelno, smatra gastroenterolog Ivo Rotkvić, nema razloga za brigu ako povremeno osjetimo  bolove i pritisak u želucu. Radi se o smetnjama za koje je teško pretpostaviti da ih nismo, bilo kada u životu, imali svi. "Želudac se nakon obroka različitih vrsta hrane obogaćane masnoćama ili šećerima različito brzo  prazni.Ako se jedu malokalorični obroci želudac se prazni u 2 ( oko ) sata.

Ako je obrok bogat masnoćama ili šećerom tada se želudac prazni u produženom vremenu koje je oko 6 sati.Naravno,što je duže hrana u želucu stvara se sve više kiseline te je moguć njezin povrat u jednjak ako spoj jednjaka i želuca nije kompetentan.Posljedica je žgaravica koja je posebno neugodna po noći radi ležećeg položaja koji ju olakšava.Sugestija se naslućuje;večera je nepotreban obrok a ako ju uzimamo mora biti bar 2 sata prije lijeganja  (vrijeme pražnjenja želuca ). Ako je problem previše intenzivan tada se mora problem rješavati i lijekovima za što ima dosta mogućnosti.

Naime,postoji čitav niz lijekova koji smanjuju želučanu kiselinu na niske vrijednosti ili na "potpuni nedostatak".Naravno da se mora imati na umu da je želučana kiselina normalni proizvod želučane sluznice ( kao što je urin posljedica funkcije  bubrega) te je terapijski efekt dozvoljiv ali samo privremeno i povremeno."
Iako bi moglo izgledati da postoji bezbroj različitih bolesti želuca, to nije tako. Sve se bolesti mogu kategorizirati u jednu od velike tri grupe; upalne bolesti, vrijed (ulkus) želuca i dvanaesnika, te izrasline.

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA