Koji vitamini i minerala nam nedostaju?

17/08 14:37

Kako znati koji nam vitamini nedostaju i da li ih zaista trebamo dodatno uzimati preko suplemenata ili je dovoljna hrana koju pojedemo?

Vitamini imaju čudesnu moć na organizam čovjeka. Zaslužni su za dobro zdravlje, raspoloženje, ljepotu i pravi su eliksir vitalnosti organizma. Vitamini predstavljaju veliki energetski izvor koji ne samo da održava zdravlje već i svježinu i mladenački izgled. Nedostatak vitamina uzrokuje  pad imuniteta, ali i ostavlja danak na izgled kože, kose i noktiju.

Pomanjkanje ovih, za život neophodnih supstanci, lako je  uočiti na suhoj i problematičnoj koži, beživotnoj kosi bez sjaja i sa ispucalim vrhovima, kao i problemima sa slabim i lomljivim noktima.

Kako znati koji nam vitamini nedostaju i da li ih zaista trebamo dodatno uzimati preko suplemenata ili je dovoljna hrana koju pojedemo?
Danas, kada je izbor prehrambenih dodataka veći nego ikad' i kada ih možemo nabaviti „na svakom uglu", teško se snaći i odabrati upravo ono što je najpotrebnije.

Najsigurnija metoda ipak je dijagnostika i utvrđivanje postojećeg stanja. Tek potom možemo sa sigurnošću utvrditi koji dodatak je potrebno uzimati, u kojoj koncentraciji i koliko dugo da bi organizam zaštitili i zaustavili napredovanje bolesti.
U Nutricionističkom savjetovalištu NUTRIVITA ( Vlaška 68, Zagreb, tel. 01 4617 027, info@nutrivita.hr) određuju količinu vitamina i minerala preko kože. Samu pretragu opisala je nutricionistica Mr. Suzana Tomašević.

"To je potpuno bezbolna pretraga koja pokazuje trenutačnu koncentraciju određenih vitamina i minerala u organizmu pa se kod eventualnih nedostataka preporučuje ciljano uzimanje upravo onih  koji nedostaju. Velike poklonike našla je i u preventivnoj dijagnostici kod djece. Pretraga traje oko 20 minuta i obuhvaća sve poznate vitamine i minerale. Aparat na kojem se provodi testiranje i koji ujedno služi za dijagnostiku i za terapiju zove se EAV organometar.

Njegova je uporaba prihvaćena u svijetu, a najviše se koristi u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i Kanadi.
Dokazano je da se određene tvari koncentriraju na točno određenim točkama na koži glave I trupa, a to su uglavnom poznate akupunkturne točke."
Postupak je bezbolan. Pacijent u ruke primi sondu koja služi kao "uzemljenje", a terapeut drži sondu- "olovku" kojom se provodi testiranje. Prije svakog mjernog postupka svakom pacijentu odredi se otpor kože (svaka osoba ima svoju vlažnost kože), a prije samog mjerenja svaka se točka premaže specijalnom tekućinom. Potrebno je dobro poznavati točke mjerenja (mjerenje se provodi u centru točke) kako bi se izbjegli lažno pozitivni, odnosno negativni rezultati.

Na takav način propisuje se, kaže nutricionistica mr. Suzana Tomašević, ciljana suplementacija, koja je od velike važnosti za dobro fukcioniranje organizma, ali samo pod stručnim nadzorom i uz napomenu kako suplementi nisu zamjena za zdravu prehranu, već samo njezina nadopuna.
Ovisno o dobivenim rezultatima, četiri do šest tjedana nakon prvog ispitivanja slijedi kontrolni pregled.

Prema njenim riječima na uravnoteženu prehranu često nailazimo u knjigama, ali tako rijetko na tanjuru. "Iako namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže raznovrsne hranjive tvari, mnoge na naš stol stižu osiromašene zbog iskorištenog tla na kojem se uzgajaju, načina skladištenja i transporta, pripreme i termičke obrade. Mnoge namirnice koje dolaze sa ljetom, u današnje vrijeme su u ponudi i tijekom zimskih mjeseci – no, upravo nam zbog takve situacije prijeti prehrambeni pardoks: obilje hrane – nutritivni deficit.

Uz napetost i stres, koje smo prihvatili kao dio svakodnevnog života i energiju kao neophodnost, potreban nam je vitaminsko - mineralni režim koji nas neće „ostaviti na cjedilu". No, ne smijemo zaboraviti da sve mora biti u paketu sa uravnoteženom prehranom."

Potrebe za vitaminsko - mineralnim dodacima treba koristiti ciljano, ovisno o zdravstvenom stanju organizma, spolu, starosnoj dobi, vrsti prehrane, načinu življenja i mogućim prehrambenim ograničenjima. Promjene posla, bolest, tjelesne i emocionalne traume – sve to uzima danak u hranjivim tvarima.

Naš organizam radi dvadeset četiri sata. Stanice ne idu na spavanje zajedno s nama i ne bi preživjele bez stalnog dotoka kisika i hranjivih tvari.
Uz dobar izbor suplementacije, Suzana Tomašević naglašava kako ne  treba zaboraviti na osnovne prehrambene smjernice. " Jedite više ribe, mahunarki, integralne žitarice, brokulu. Pripazite na vrstu i količinu masnoća u prehrani, a ukoliko imate pretjeranu tjelesnu težinu, obavezno se posavjetujte sa liječnikom i nutricionistom kako bi je uspješno reducirali i na vrijeme spriječili mnoga oboljenja i oštećenja organizma.

Briga o zdravlju je zapravo briga za vlastitu budućnost, a suplementi u tome mogu biti jedna od važnijih karika. Dobro odabrana suplementacija važna je za zdravlje, ali samo pod stručnim nadzorom i uz napomenu kako suplementi nisu zamjena za hranu, već samo njena nadopuna."

zdravlje*LJEPOTA

zdravlje*MEDICINA

zdravlje*SPORT

zdrava*HRANA I PIĆE

zdravlje*SEKS

zdrava*ALTERNATIVA