Kada razmišljamo o “zdravoj prehrani”, prva slika koja nam često pada na pamet je tanjur s komadom piletine i puno povrća. I to s dobrim razlogom. Bijelo meso, koje prvenstveno podrazumijeva piletinu i puretinu, desetljećima nosi titulu zlatnog standarda u nutricionizmu, fitnesu i medicinskim dijetama.
No, nije svaki obrok s piletinom automatski zdrav. Pohani batak pržen u dubokom ulju i kuhana pileća prsa dva su različita svijeta. Kako bismo izvukli maksimum iz ove namirnice, moramo razumjeti njezine prednosti, ali i zamke u pripremi.
Zašto baš bijelo meso?
Bijelo meso je super-namirnica iz nekoliko ključnih razloga:
- Visok udio proteina, malo masti: Ovo je glavni adut. Proteini su gradivni materijal za mišiće, kosu i kožu, a uz to nas drže sitima duže vremena. Za razliku od crvenog mesa, bijelo meso (posebno prsa bez kožice) sadrži minimalno zasićenih masti.
- Bogatstvo vitamina B skupine: Piletina i puretina izvrsni su izvori niacina (vitamin B3) i vitamina B6, koji su ključni za metabolizam energije.
- Selen: Ovaj mineral je ključan za zdravlje štitnjače i imunološki sustav, a bijelo meso ga ima u izobilju.
Ključ je u pripremi: Zdravo vs. Nezdravo
Najveća greška koju radimo s bijelim mesom je način termičke obrade.
- Izbjegavajte: Prženje u dubokom ulju (pohanje), prelijevanje teškim vrhnjem za kuhanje ili korištenje gotovih mješavina začina punih šećera i pojačivača okusa.
- Birajte: Grillanje, pečenje u pećnici na papiru za pečenje, kuhanje na pari ili dinstanje na vodi s malo maslinovog ulja.
Profi savjet: Uvijek skinite kožicu prije ili nakon pečenja. Kožica je ukusna, ali sadrži najveći dio zasićenih masnoća. Ako želite zdrav obrok, kožica mora ići.
5 praktičnih načina kako uvrstiti bijelo meso u jelovnik
Ako vam je dosadila klasična “piletina na naglo”, evo kako unijeti raznolikost u svakodnevnu prehranu:
1. Marinada je sve
Bijelo meso je po prirodi blagog okusa. Umjesto soli i ulja, marinirajte meso u jogurtu, limunovom soku, senfu, češnjaku ili kurkumi. Jogurt i limun će omekšati vlakna mesa, pa ono neće biti suho nakon pečenja.
2. Zamjena za mljeveno meso
Volite bolonjez ili lazanje? Umjesto masnijeg mljevenog svinjskog mesa, koristite mljevenu puretinu. Okus će biti jednako bogat uz dodatak povrća, a jelo će biti znatno lakše za probavu.
3. “Meal Prep” i hladne salate
Ispecite veću količinu pilećih prsa unaprijed. Narežite ih na kockice i čuvajte u hladnjaku. Tijekom tjedna ih samo ubacite u salate s kvinojom ili hrpom svježeg povrća. Ovo je idealan zdravi ručak za posao.
4. Wok čarolija
Azijski stil pripreme je idealan za bijelo meso. Narežite piletinu na trakice i kratko je prepržite u woku s puno paprike, tikvica i brokule. Koristite malo soja sosa i đumbira za vrhunski nutritivni profil.
5. Domaća pureća šunka
Kupovne salame često su pune aditiva. Kupite veći komad purećih prsa, začinite ga i polako pecite u pećnici na niskoj temperaturi. Kad se ohladi, režite tanko kao narezak za sendviče od cjelovitih žitarica.
Zaključak
Uvrštavanje bijelog mesa u prehranu ne mora biti dosadno. Ono je jedna od najzahvalnijih namirnica koja se slaže s gotovo svakim prilogom. Fokusirajte se na kvalitetu mesa, pazite da ga ne prepečete i igrajte se sa začinima. Vaše tijelo će vam biti zahvalno na energiji i lakoći koju ovaj tip prehrane pruža.
